Zo omzeilen verkeersovertreders rijverbod als hun rijbewijs ingetrokken wordt

door: BVDO
Rijbewijs
Afbeelding bron: Photonews

Heel wat mensen lopen tegenwoordig een rijverbod op. Maar velen weten dat blijkbaar op een heel listige wijze te omzeilen.

Een rijverbod is voor politierechters tegenwoordig het ultieme middel om zware verkeersovertreders van de weg te houden. Jaarlijks worden er 105.000 rijverboden uitgesproken.

Maar Het Laatste Nieuws vernam dat verkeersdelinquenten met een sluw trucje toch kunnen blijven rondrijden, omdat ze in het bezit blijven van hun rijbewijs.

Nog voor het moment dat hun zaak voor de politierechter komt trekken ze naar het politiekantoor om aangifte te doen van een verloren rijbewijs. Daarvoor krijgen ze een attest en een formulier om een nieuw rijbewijs aan te vragen.

Maar ze zijn hun rijbewijs niet kwijt en vragen gewoon een tweede exemplaar aan. Als ze veroordeeld worden, dan geven ze één van de twee rijbewijzen af op de griffie en kunnen ze de andere voorleggen bij een controle.

Zware straffen

Politievakbondsman Yoeri D’Haese bevestigt dat ze zo door een controle geraken. “Bij een controle is het voor politieagenten niet werkbaar om iedereen die een visueel geldig rijbewijs voorlegt, ook nog eens door te lichten bij de dispatch,” klinkt het.

“De agent bekijkt het rijbewijs en het verzekeringsbewijs. Er wordt ook niet gebeld naar verzekeringskantoren om te controleren of het om een geldig document gaat. Dat is onbegonnen werk.”

Als ze betrapt worden, dan is de sanctie niet min: een potentiële gevangenisstraf van 8 dagen tot twee jaar, een geldboete van 1.600 tot 32.000 euro en een rijverbod van acht dagen tot 5 jaar.