Code geel langer van kracht: "Nieuwe onweerszone op komst"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Het KMI heeft code geel voor onweer verlengd omdat een nieuwe onweerszone ons land bereikt. Code geel geldt tot 03.00 uur deze nacht, behalve voor Oost- en West-Vlaanderen.

Zaterdag wisselden zon en wolken elkaar af, bij temperaturen van 20 graden aan zee tot 24 graden in de Kempen. Plaatselijk vielen er buien en die buienkans nam in de late namiddag toe.

De komende nacht schommelen de minima tussen 11 graden aan zee en 13 tot 15 graden in het binnenland.

"In het westen wordt het droger. In het centrum en in het oosten is er kans op onweer. Het gaat in hoofdzaak om regen, met daarin verscholen onweer", zei David Dehenauw op VTM.

"Plaatselijk kan er heel wat neerslag vallen, maar echt grote problemen verwachten we niet meteen."

Het KMI spreekt van neerslaghoeveelheden tot 10 liter per vierkante meter op een uur tijd, of meer dan 20 liter per vierkante meter in zes uur tijd. "Zeer lokaal kan tot 30 à 40 l/m2 vallen over heel de periode. Bij de felste onweersbuien zijn hevige windstoten mogelijk of kan wat hagel vallen."

Zondag

Zondag krijgt vooral het westen van het land de zon te zien. "Hoe meer naar het oosten, hoe groter de kans op wolkenvelden. Het wordt 21 graden aan de kust en 21 tot 23 graden in het binnenland", aldus Dehenauw.