Gaat de droogte onze zomer verpesten? "Dan komen er maatregelen om water te besparen"

door: STS
Zwembad - zwemmen - zomer
Afbeelding bron: Photonews

De aanhoudende droogte zorgt voor een groot neerslagtekort. Momenteel geldt code geel in Vlaanderen, bij code oranje volgen er maatregelen.

"Maart was heel droog en ook in april viel er nauwelijks neerslag. Door de weinige neerslag zijn de peilen en afvoeren van waterlopen en de grondwaterpeilen verder gedaald. Daarom schakelde de droogtecommissie woensdag 4 mei over op code geel", luidt het op de website van Integraal Waterbeleid.

"Bij code geel nemen waterbeheerders preventieve maatregelen, zoals het instellen van hogere waterpeilen. In verschillende stroomgebieden vaardigden gouverneurs ook bijkomende, tijdelijke onttrekkingsverboden uit. "

Code oranje

Momenteel bedraagt het neerslagtekort ongeveer 100 millimeter. "En we gaan richting 150 millimeter. Bij ongeveer 200 millimeter gaan we naar code oranje", vertelde professor hydrologie en waterbouwkunde Patrick Willems aan de VRT.

En dat zou gevolgen hebben, want dan worden er maatregelen ingevoerd om water te besparen. "Zoals een verbod om leidingwater te gebruiken om de auto te wassen, de tuin te sproeien of zwembaden te vullen."

Blijf op de hoogte met de gratis app van Redactie24