Stad Antwerpen roept bewoners op om stenen uit te breken

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews

Onder het motto #BreekUit roept de stad Antwerpen haar inwoners op de stad mee te ontharden. Ontharding is een belangrijk punt in het beleid van de stad. 

Iedereen die een vierkante meter stenen uitbreekt in zijn tuin, op zijn koer of aan de voorgevel, krijgt daarvoor 10 gratis planten cadeau. Op zaterdag 10 oktober kan iedereen zijn planten komen afhalen. 

Ontharding is een belangrijke Antwerpse beleidsprioriteit. Met de campagne #BreekUIT roept de stad alle Antwerpenaars op om hier zelf aan mee te doen op hun eigen domein of aan hun voorgevel. De stad ontharden is één van de vele manieren om Antwerpen klimaatrobuust te maken: weerbaar tegen de gevolgen van klimaatverandering. 

De stad moedigt iedereen aan om zijn eigen uitbreek-actie te delen op sociale media met #BreekUIT zodat ook andere bewoners geïnspireerd geraken. 

Groen voorzien nog nooit zo gemakkelijk 

De stad wil het voor iedere Antwerpenaar zo makkelijk mogelijk maken om zijn eigen omgeving te vergroenen. Zo is het niet meer nodig om een vergunning aan te vragen voor een geveltuin. Iedere Antwerpenaar mag een geveltuin aanleggen van zodra er een vrije doorgang van minstens 1,3 meter overblijft. 

Al wie wil investeren in een regenwaterput of infiltratievoorziening, kan rekenen op een premie tot 500 euro. “Je inzetten voor een beter klimaat was nog nooit zo leuk én gemakkelijk”, zegt schepen voor leefmilieu Tom Meeuws.

“Met #BreekUIT kan iedere Antwerpenaar letterlijk voor de voordeur of achter de gevel mee bouwen aan een klimaatrobuuste stad. Wanneer zoveel mogelijk mensen een kleine bijdrage leveren, wordt de hele stad daar beter van. Met #BreekUIT draag je niet alleen bij aan een klimaatrobuuste stad, maar ook aan een groenere buurt.”