Weerman Verbruggen: "Het is heet, maar het kan nog erger"

door: STS
Bram Verbruggen
Afbeelding bron: Photonews

Het is opnieuw tropisch warm in België. Maar het kan nog warmer, zegt VRT-weerman Bram Verbruggen. Vooral in het zuiden van Europa is het momenteel bakken en braden.

Woensdag werd een tropisch warme dag, met in het binnenland temperaturen van 31 tot 33 graden. Code geel voor hitte is van kracht.

"In feite zit je vandaag het best aan zee. Daar werd het 24 à 25 graden, met een verkoelende wind", zei Bram Verbruggen op Radio 2.

"Kan het nog warmer in Europa? Ja, dat kan zeker. In Frankrijk mag je er drie à vier graden bijtellen, in het zuiden van Frankrijk is het zelfs 38 graden. En ga je nog zuidelijker, naar Spanje of Portugal bijvoorbeeld, dan kom je in de buurt van de 40 graden, lokaal zelfs 42 graden. Bij ons is het heet, maar het kan dus nog erger."

De komende nacht koelt het af tot 17 à 19 graden, en 20 graden in de grote steden. "Het koelt wel traag af", aldus Verbruggen.

Donderdag wordt het opnieuw zeer warm. In het binnenland mogen we rekenen op 28 tot 32 graden, aan de kust bedragen de maxima 22 à 23 graden.

"Tegen de avond zou er lokaal een bui kunnen vallen, eventueel met onweer. Het zal vooral iets voor het centrum en het oosten van het land zijn. In het westen blijft het volledig droog", voorspelt Verbruggen.