Belgisch jongetje van 10 gaat naar skiles tot plots de deuren van de skilift openen. Hij valt acht meter naar beneden en beweegt niet meer

bron: Het Laatste Nieuws
door: PMN
Afbeelding bron: Facebook
De 10-jarige Danté Darras is door het oog van de naald gekropen. Het liep voor de jongen uit Koekelare helemaal mis toen hij op skivakantie was.

Danté stond in een skilift toen plots de deuren open gingen. Hij viel acht meter naar beneden. Papa Bram Darras (39) zat aan de ontbijttafel in het Franse Risoul toen hij telefoon kreeg van zijn jongste dochter Laura. “Het was Laura, mijn dochtertje van twaalf. Ze was nog maar enkele minuten eerder met haar broer Danté vertrokken naar de skiles. Er was iets ergs gebeurd, zei ze. Ze weende niet”, zegt de vader in Het Laatste Nieuws.

Gevallen
“Ze zei dat ze vastzat in de lift boven de 'babypiste'. De deuren waren plots opengegaan en Danté was naar beneden gevallen. Van heel erg hoog. Ze zag haar broer in de sneeuw liggen, met zijn gezicht naar boven. Hij bewoog niet. Laura dacht dat Danté dood was."

"Het was verschrikkelijk"
Al snel raakte een skiscooter tot bij Danté. "Er stonden al vijf reddingswerkers over Danté gebogen", gaat de papa verder. "Het was vreselijk om mijn jongen daar zo te zien liggen. Zijn benen en armen lagen in kronkels. Alsof ze niet van hem waren. Hij reageerde ook op niets meer en knipperde ook niet met zijn ogen. Ik dacht dat hij dood was.”

Helikopter
Tot Danté in een helikopter werd gelegd. Hij schreeuwde het toen uit van de pijn. “En dat was goed want zo kregen we terug een teken van leven." Danté lag van 11 uur tot 18.30 uur op operatietafel. Dante was er dan ook erg aan toe. “Aan zijn ene pols stak het bot door zijn huid. Zijn andere hand bengelde aan zijn arm. Het was duidelijk dat hij veel zware breuken had." De jongen brak ook zijn beide polsen, dijbeen en heeft een breuk in de ruggenwervel. 

Zekerheid
Pas binnen twee dagen durven de dokters zeggen of hij definitief gered is of niet. Het zou kunnen dat Danté niet meer al zijn vingers kan gebruiken. “Maar al bij al komt hij goed weg”, besluit papa Bram. “Had hij geen helm op gehad hebben, had hij de val nooit overleefd.”