Gezin uit Roeselare betrokken bij dodelijk ongeval in Portugal: "Dokters durven niet aan de twee zonen zeggen dat hun ouders dood zijn"

bron: Het Laatste Nieuws
door: PMN
Afbeelding bron: Facebook
Voor de West-Vlaamse tienerjongens Matias (16) en Wouter (18) uit Roeselare werd het een dramatische vakantie. Ze zijn sinds vrijdag weeskinderen.

Ze waren met het hele gezin op vakantie in Portugal toen vrijdag hun ouders om het leven kwamen na een botsing met een truck. Ze weten het alleen zelf nog niet. Twee tantes zijn op weg naar Portugal om hen het vreselijke nieuws te vertellen en hen terug naar België te brengen.

ONDUIDELIJKHEID
Ook voor ons is er nog heel veel onduidelijkheid", zegt Godelieve Huyghe (87) uit Pittem in Het Laatste Nieuws. "Portugal is een ver land, hé. Toch als er zoiets gebeurt." Ze vernam het nieuws zaterdagochtend van haar twee dochters. 

PORTUGAL
Het gezin was op 25 juli op reis naar Portugal vertrokken. "Jan en Vicky stuurden regelmatig vakantiefoto's. Omdat wij die dinges niet hebben (ze doelt op Facebook en andere sociale netwerken, red.), toonden de kinderen ons telkens die beelden. Het waren schone foto's. Ze amuseerden zich. Ze hadden het daar duidelijk goed."

ONGEVAL
Het Belgische gezin botste op de snelweg in Vila Nova de Milfontes - een deelgemeente van Odemira in het Zuid-Portugese district Beja - met een vrachtwagen. Volgens de lokale media werden de twee volwassenen uit de personenwagen zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis van Odemira. Daar stelden dokters hun overlijdens was. De twee zonen werden overgebracht naar het ziekenhuis van Santiago do Cacém. "Wouter had blijkbaar niets", zegt oma Godelieve. "Hij heeft zijn in België achtergebleven liefje na het ongeval ook nog een sms'je kunnen sturen." 

AUTOPSIE
Van Mathias is enkel geweten dat hij een breuk heeft.  "Ik denk zijn arm. Maar de communicatie met Portugal verloopt moeilijk." Details over het ongeval heeft ze dan ook amper. "Blijkbaar zat Vicky achter het stuur. Heeft ze misschien door de hitte iets aan haar hart gekregen? Dat zal de autopsie moeten uitwijzen."

DOKTERS
"De dokters hebben de jongens niet verteld dat hun ouders dood zijn", zegt Godelieve. De tieners nemen hun gsm niet af in het ziekenhuis. De grootmoeder heeft dus nog geen contact gehad met haar kleinkinderen sinds het ongeval. De Portugese dokters willen hen het nieuws pas vertellen als er familie in de buurt is omdat het nieuws hard gaat aankomen.

"Nog volgens de oma hadden de artsen de jongens zelfs wijsgemaakt dat hun ouders nog leefden, maar dat ze hen niet konden bezoeken, omdat ze er bijzonder erg aan toe waren. "Ik weet niet hoe Matias en Wouter op het echte nieuws zullen reageren. Niet goed, vrees ik."