Karl Vannieuwkerke openhartig : "Dat heeft mij alles leren relativeren"

bron: Het Laatste Nieuws
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Karl Vannieuwkerke werd in 2014 ernstig ziek. Hij kreeg speekselklierkanker. Vandaag vertelt hij in Het Laatste Nieuws wat dat met hem heeft gedaan.

"Ziek zijn heeft me geholpen om beter te relativeren", legt Karl uit. "Om mij in minder dingen druk te maken. En om te beseffen dat er mensen zijn die meer miserie hebben dan ik. Toen ik wist dat ik in een traject van genezing zat, ben ik me beginnen te engageren voor Kom Op Tegen Kanker."

"Door zelf kanker te hebben gehad, ben je heel erg op die ziekte gericht, merk ik. Ik zou bijvoorbeeld ook kunnen kiezen om me in te zetten voor - ik zeg maar iets - tourette. Maar dat zou niet hetzelfde zijn omdat ik die ziekte niet voél. Ik ken ze niet. Met kanker is dat anders."

Karl voelt zich betrokken met diegene die ook kanker heeft of had. "Er ontstaat een band, ook zonder dat je elkaar persoonlijk kent. Gisteren, op het voetbal in Sint-Truiden, kwam een man naar me toe. Hij zei: 'Ik moet je de groeten doen van mijn moeder en vader. Ze zijn 87 en 91. Fans van jou. Mijn moeder is ziek geworden, ongeveer samen met jou. Ze zat meer in met jou dan met zichzelf.' Zo'n dingen, dat pakt mij."