Het wordt stralend weer de komende maanden: Warmer en droger dan normaal

bron: Méteo France/Het Laatste Nieuws
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
De Franse weerdienst Méteo France blikt al vooruit naar de zomer. En die zomer kondigt zich, als we de voorspelling mogen geloven, alvast veelbelovend aan.

Een voorspelling op lange termijn is je altijd wat op glad ijs begeven. Dat beseffen ze bij Méteo France, maar volgens hen zijn er wel duidelijke tendensen zichtbaar. Op een kaart is te zien hoe het in de grootste delen van Europa, waaronder België, warmer is dan normaal. Dat meldt Het Laatste Nieuws.

Zo ligt België in een oranje gebied. Dit betekent dat het "heel waarschijnlijk' is dat het kwik tot boven het gemiddelde zal reiken in de maanden mei, juni en juli. In mei bedraagt de gemiddelde temperatuur in ons land tussen de 12 à 14 graden. In juni wordt het gemiddeld tussen de 15 en 16,5 graden warm. In juli wordt het nog warmer met gemiddeld 17,8 graden. Die gemiddelden gaan we, volgens deze voorspellingen, dus zeker verbreken.
(Lees verder onder de kaart)

Droger
Het wordt ook droger dan normaal. Het gaat dus minder regenen en dat zou wel eens voor grote problemen bij ons kunnen zorgen. In mei valt er gemiddeld tussen 50 en 60 millimeter neerslag en juni en juli brengen 60 tot 90 millimeter neerslag met zich mee. 

"Het gaat hier om een globaal betreft over het tijdvlak van drie maanden", geeft weerman Eddy De Mey een woordje uitleg. "Met andere woorden, ondanks warm en droog weer kan er al eens een periode zijn waarin het natter en kouder is. Pas eind juli zullen we kunnen uitmaken of deze verwachting al dan niet klopt. Nu is al wel duidelijk dat april, tot vandaag in onze regio warmer en droger verliep conform de verwachting die eind maart werd gegeven."