Marieke Vervoort ziet het niet meer zitten: “Ik weet niet of ik dan nog leef, ik ben bang”

bron: Dag Allemaal
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Marieke Vervoort vecht al jaren tegen helse pijnen en progressieve tetraplegie. Een ziekte waarbij haar armen en benen verlamd raken.

Op 10 mei wordt Marieke Vervoort veertig jaar. “In december gaat de Amerikaanse documentaire over mijn leven in première”, licht Marieke toe in Dag Allemaal. “Ik kijk daar heel erg naar uit, maar ik weet gewoon niet of ik het zo lang zal volhouden.”

“De kwaliteit van mijn leven gaat pijlsnel achteruit. Ik heb nauwelijks nog kracht en voel me vaak echt niet goed. Er zijn dagen dat ik mijn zetel niet uitkom, dan kan ik helemaal niks doen. Ik ben bang. Bang voor alles wat nog moet komen.”

“Als de pijn te hevig wordt mag ik om de vier uur een spuit valium - rechtstreeks in mijn spieren - en een spuit morfine krijgen. Tussenin kan ik me behelpen met morfine - zuigtabletten. Dat is heel zware medicatie. Iemand die dat nog nooit genomen heeft, zal er helemaal gaga van worden, terwijl ik het nauwelijks nog voel. Vier keer per dag komt er dus iemand van het Wit-Geel kruis langs. Enerzijds is dat goed, maar langs de andere kant is het een serieuze beknotting op mijn vrijheid en zelfstandigheid."