Tom Van Grieken heeft hulde gebracht aan ‘grootse’ neonazi: “Ik ga me er niet voor verontschuldigen”

bron: Het Laatste Nieuws
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
In 2005 bracht huidig Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken hulde aan de pas overleden Bert Eriksson, de beruchtste neonazi van Vlaanderen. In een interview met Het Laatste Nieuws uit 2001 toonde Eriksson zich nog een fervent aanhanger van Adolf Hitler.

“Gezien het heen gaan (sic) van Bert Eriksson op maandag 3 oktober 2005 zal de NJSV-webstek als eerbetoon aan deze grote VMO-leider (Vlaamse Militanten Orde, red.) gedurende enkele dagen in rouwkleuren gehuld zijn. Op deze manier wensen wij onze respect te tonen aan deze grootse man en oprecht medeleven te betuigen aan zijn familie en vrienden.”

Deze tekst verscheen in oktober 2005 op de website van de NJSV, ondertekend door Tom Van Grieken. Van Grieken was destijds preses van de Antwerpse afdeling van het NJSV, een extreemrechtse studentenclub.

Tom Van Grieken vindt dat zijn huldebetuiging vandaag nog weinig te betekenen heeft. “Het ging om een pop-up op de website van de NJSV. Ik zie de politieke relevantie hier anno 2019 niet van in. Dit is intussen meer dan veertien jaar geleden. Ik was toen een negentienjarige student die in rechtse kringen vertoefde. Iemand zonder politiek mandaat”, reageert de Vlaams Belang-voorzitter. “Ik ga me er niet voor verontschuldigen. Maar ik zou het ook niet herhalen. Eriksson had een verdienste, maar hij was niet zonder fout. Om het zacht uit te drukken.”