"Boerkaverbod is geen goede zaak, het heeft deze gevolgen"

bron: Knack
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
In Nederland wil men op sommige plaatsen de boerka verbieden. Het zorgt er voor heel wat opschudding.

Schijver en Islamitisch denker Mustafa Aykol is geen voorstander van een boerkaverbod. "Ik ben tegen de boerka, maar ook tegen het boerkaverbod", zegt hij in Knack. "Een vrouw die met een boerka over straat loopt, schaadt niemand. Door de boerka te verbieden, dwing je vrouwen thuis te blijven. Ze kunnen dan geen deel meer uitmaken van de samenleving."

"Bij veiligheidscontroles moeten vrouwen die de boerka dragen zich natuurlijk kunnen identificeren. Maar voor de rest is er geen argument. Mensen kunnen zich in een liberale samenleving vermommen, of een sjaal voor hun gezicht hangen. Ik snap dat een boerka er vanuit westers perspectief nogal vreemd uitziet. Ik zie het ook niet graag. Maar zo werkt vrijheid nu éénmaal."

"Europese landen moeten ernaar streven hun moslimgemeenschappen te integreren. Dat zou beter lukken als landen als Frankrijk meer respect tonen voor de geloofsbeleving van conservatieve moslims. Waarom moet je zo nodig een boerkini verbieden? Waarom zou je in naam van laicité geen halalvoeding serveren? Laicité heeft een liberaal aspect, waardoor moslims zich minder thuis voelen in de maatschappij. Je moet moslims niet dwingen om een keuze te maken tussen Frans en moslim te zijn."