Maggie De Block onder vuur na besluit over veelbelovende migrainemiddel: “Pijnlijke beslissing van haar”

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Er zijn in België heel wat mensen die last hebben van migraine. Het geneesmiddel Aimovig kan hen helpen om de aanvallen te onderdrukken.

Aimovig is dus een belangrijk medicijn voor mensen met migraine. Alleen wordt het medicijn in België niet terugbetaald. Het middel heeft weinig bijwerkingen maar kost wel 500 tot zelfs wel 1.000 euro per maand. Veel patiënten hoopten dat de overheid het gebruik ervan via de ziekteverzekering ging terugbetalen.

Maar dat blijkt nu niet het geval te zijn. “Minister van Sociale Zaken Maggie De Block heeft dat beslist”, zegt het Rijksinstituut voor Ziekte - en Invaliditieitsverzekering (Riziv) aan Het Nieuwsblad. Aan de werking van het geneesmiddel twijfelt niemand.

Het probleem is dat de fabrikant - het Zwitserse Novataris - en de overheid geen financieel vergelijk vonden. De minister wil geen verder commentaar geven op haar beslissing.
(Lees verder onder de foto)

Teleurstellend
De patiëntenvereniging Hoofd-Stuk reageert erg teleurgesteld. “Voor veel patiënten is dit een harde noot om te kraken. Uiteraard moet de overheid naar het grotere plaatje kijken, en wil de producent zijn investeringen terugbetaald zien. Maar voor veel migrainepatiënten betekent deze beslissing dat ze compleet in de kou blijven staan”, zegt voorzitter Mik Ver Berne.

“De groep patiënten die het zwaarst wordt getroffen, bestaat bovendien uit jonge mensen - 25- tot 40-jarigen - die via Aimovig aan de slag zouden kunnen blijven, ­ondanks hun erge migraine. Dat maakt de beslissing des te pijnlijker."