Crombez: "Zoiets kan je echt niet van de PS en Elio Di Rupo vragen"

bron: Ter Zake
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
SP.A-voorzitter John Crombez heeft duidelijke taal gesproken over de federale regering. Hij deed dat in Ter Zake.

Bij SP.A is men van plan om niet deel te nemen aan de federale regering als het niet moet. "We hebben van in het begin gezegd dat we daarover willen spreken, we willen erbij zijn als we echt iets kunnen veranderen, maar nu krijgen we het beeld van "we gaan hetzelfde doen en hopen dat het verandert. Er is inhoudelijk gesproken, dat is correct verlopen, maar de belangrijke dingen voor de SP.A staan niet in de startnota."

Elio Di Rupo zei gisteren dat hij allerminst zin heeft om federaal een regering te vormen met N-VA, Open Vld en CD&V. John Crombez begrijpt hem. "Om aan de PS nu te vragen om de vier partijen uit de vorige Zweedse regering te 'depanneren', dat zal niet gebeuren. Dat is de politieke logica zelf."

Hij vindt wel dat PS en N-VA met elkaar moeten praten. "Het behoud van de federale sokkel van de sociale zekerheid zal daarbij zeker op tafel komen, maar als men wil spreken over de organisatie van het land zelf -of dat dan confederalisme noemt of iets anders - en er is een grote partij die nodig is die dat vraagt, dan moet daar even goed naar geluisterd worden