Frank Vandenbroucke heeft geen prettig nieuws: "Het is gewoon vreselijk, héél erg"

door: STS
Frank Vandenbroucke
Afbeelding bron: Photonews

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Sp.a) heeft toelichting gegeven bij de heropening van de kappers. Tegelijk zullen andere sectoren geduld moeten uitoefenen: hij wil de mensen geen valse hoop geven.

"Er is die nood en je voelt die druk. Meer en meer mensen begonnen zich slecht te voelen omdat ze niet naar de kapper konden gaan. Langs de andere kant: als je meer contacten organiseert, hoe veilig je dat ook doet, hoe meer risico", zei Vandenbroucke op Radio 1.

"Voor verdere versoepelingen is het echt te vroeg. We moeten de mensen nu geduld vragen. Het slechtste wat we zouden kunnen doen, is hen valse hoop voorspiegelen. De echte hoop is de vaccinatiecampagne."

Horeca

In een tweede fase, vanaf 1 maart, zullen ook de overige niet-medische contactberoepen mogen heropenen. Maar daar zal het dan ook bij blijven: "Het zou mij zeer verbazen indien we na het volgende Overlegcomité, op 26 februari, data zullen opgeven voor de horeca of de cultuursector. Als je een datum opgeeft, geef je mensen valse zekerheid. Ik denk niet dat we binnen twee weken in staat zullen zijn om te zeggen wanneer precies het kwetsbare deel van de bevolking gevaccineerd zal zijn. Daar hangt het mee samen."

"Er zijn mensen die dachten dat we tegen bijvoorbeeld 1 maart zouden kunnen zeggen dat belangrijke sectoren heropenen. Ik begrijp het heel goed. Als je cafébaas bent, is het niet alleen op je kin kloppen, het is gewoon vreselijk. En ik wik mijn woorden: het is vreselijk. Of je nu cafébaas bent, of restaurantuitbater, of voor de cultuursector: het is héél erg."