Groen haalt zijn slag thuis: Ook hier maakt men het hoofddoekenverbod ongedaan op school

bron: VRTNWS
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Een leerlinge uit het Leuvense diende een klacht in omdat ze op school haar hoofddoek niet mocht dragen. De rechter gaf haar gelijk en dus mag ze nu haar hoofddoek wel dragen.

Ook in Gavere woedt het hoofddoekendebat. Daar mogen de vier gemeentescholen het dragen van een hoofddoek op school niet verbieden, nochtans staat in het reglement duidelijk dat hoofddoeken verboden zijn.

Het is de gouverneur die er anders over denkt. Hij heeft dat hoofddoekenverbod, dat goedkeurd was door de gemeenterraad, herroepen na een klacht van Groen. 

“Er was niet gemotiveerd waarom men een hoofddoekenverbod had goedgekeurd”, vertelt waarnemend gouverneur Didier Detollenaere aan VRTNWS. “Het verbod stond in het schoolreglement en de gemeenteraad had dat goedgekeurd terwijl er nergens een motivatie te lezen was.”

Het gemeentebestuur van Gavere zal niet in beroep gaan tegen die beslissing, ook al vinden dat ze er voldoende geargumenteerd is. “De kleuters en kinderen zouden zich vreemd voelen ten opzichte van de andere kinderen als ze een hoofddoek dragen”, zegt schepen van onderwijs Peter Declercq. “Een ander argument was de les lichamelijke opvoeding. Daar is het dragen van zo’n hoofddoek helemaal niet handig.”