Tiener volgt eigen dieet gebaseerd op frieten en chips: "Hij wordt nu volledig blind"

bron: BBC
door: PMN
Experts waarschuwen om voorzichtig te zijn als je een specifiek dieet gaat volgen. Ze doen dat naar aanleiding van een ernstig voorval met een tiener.

Sinds het verlaten van de lagere school volgde de tiener uit Groot-Brittannië zijn eigen dieet. Hij leefde vooral op het eten van chips, frieten, wit brood met af en toe een plakje ham of worst. 

De gevolgen voor de jongen zijn niet min. Oogartsen in Bristrol stelden vast dat zijn zicht verslechterd en dat hij allicht blind zal worden. Tests wezen uit dat de jongeman een ernstige tekort had aan vitamines en ook leed aan ondervoeding.

Op 14-jarige leeftijd raadpleegde hij zijn huisarts nadat hij zich moe en onwel voelde. Op dat moment werd er bij hem een tekort aan Vitamine B12 vastgesteld. De dokter schreef hem supplementen voor. De jongen negeerde dat en ging gewoon verder met zijn dieet.

"Hij zei dat er bepaalde texturen in voedsel zijn die hij echt niet kan verdragen", legt dokter Denize Atan uit. Zij verzorgde de jongen in het ziekenhuis. "Volgens hem waren chips en frieten nog het enige dat hij kon eten. Het resultaat is dat hij een tekort had aan verschillende vitaminen. Hij was ook ernstig ondervoed. De jongen had mineralen uit zijn bot verloren. Voor iemand van zijn leeftijd is dat schokkend."