Transmigranten maken deze plek in ons land erg onveilig: “Ik durf ‘s avonds niet meer buiten te komen”

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Transmigranten zorgen voor meer en meer onrust op de parking van de E34 op de grens van Gierle en Vosselaar. Bij Het GielsBos, het centrum voor personen met een handicap, zijn ze er niet meer gerust in.

De transmigranten komen er ‘s nachts met tientallen toe. Geregeld stappen ze aan het kruispunt Bax in Beerse van de bus om dan te voet naar het bos langs de E34 te wandelen. De mensensmokkelaars, die hen begeleiden, worden erg gevaarlijk. Vorige week was er een steekpartij en ze zijn tegenwoordig ook gewapend.

Het Gielsbos ligt maar op enkele honderden meters daar vandaan. “Tot voor kort waren we een beetje 'vertrouwd' met het fenomeen van de transmigranten. Ze komen niet op het domein waar onze woningen staan”, legt algemeen directeur Pol Vanden Weygaert uit in Het Nieuwsblad. 

“Maar in het bos aan de overkant, aan onze zorgboerderij, worden ze weleens gespot. Ze laten af en toe rommel achter en zitten in een schapenstal in een uithoek van het bos. Recent zijn we wel opgeschrikt door enkele incidenten daar. We hebben duidelijke afspraken met onze medewerkers. Als ze iets merken, moeten ze dat melden aan de directie. Wij geven dit systematisch door aan de politie, waarmee we goed samenwerken.”

"Durf 's avonds niet meer buiten te komen"
Pats Welkenhuyzen (54) is één van de medewerkers van het nachtteam van het GielsBos. “Na 22 uur durf ik niet meer mijn hond gaan wandelen in het bos. Ik heb wel liever dat ze gaan schuilen in een verlaten schapenstal dan op de zorgboerderij zelf. In het bos heb ik al treintickets vanuit Brussel gevonden. De politie doet hier geregeld toezicht, maar ik vrees dat het dweilen met de kraan open is.”

Marleen Peeters (N-VA), burgemeester van Lille, klinkt ook niet erg optimistisch over het probleem. “Na de steekpartij van enkele weken geleden heb ik een overleg gevraagd met de provinciegouverneur, maar ik heb nog geen antwoord gekregen. Met onze politiezone alleen kunnen we dit niet bolwerken omdat de transmigranten vaak vertrekken vanuit Brussel. En met hen even te arresteren, los je niets op."