Stephanie Planckaert wil liever niet meer terugdenken aan wat haar oudste dochter meemaakte: "Ergste dat ik ooit heb meegemaakt"

bron: Humo
door: PMN
Afbeelding bron: Instagram
In 2005, toen de realityreeks ‘De Planckaerts’ haar vierde seizoen inging, werd Stephanie Planckaert op 16-jarige leeftijd de allereerste bekende tienermoeder in Vlaanderen. Haar eerste dochter Iluna is ondertussen veertien jaar. Iluna heeft na de geboorte voor haar leven moeten vechten.

De geboorte van Iluna verliep niet vlekkeloos: Iluna werd vijf weken te vroeg geboren. Door allerlei medische complicaties heeft ze in totaal drie weken in het ziekenhuis gelegen. “Mijn water was gebroken en daar was ik eerst blij om. Ik had een superdikke buik, dus ik dacht: ‘Ze mag eruit.’ Ik was 16 en werd in het kraambed bijgestaan door mijn mama. Christopher was te jong, die was ook nog maar 18. Tijdens de bevalling heb ik geen seconde gedacht dat er iets kon misgaan. Ik was er dus totaal niet op voorbereid”, getuigt Stephanie in Humo.

“De eerste dagen was ik zíék van verdriet. Ze gaven ons vijftig procent kans dat Iluna het zou halen, op voorwaarde dat ze geen infectie zou krijgen. Een paar dagen later kréég ze een infectie. Ik wist niet hoe ik daarmee moest omgaan, door alle emoties begon ik zelfs te denken: ‘Dit is een straf voor mijn ongeplande zwangerschap.’ Je begint de schuld bij jezelf te zoeken: ‘Wat heb ik verkeerd gedaan?’ Dat is veruit het ergste wat ik al heb meegemaakt. Maar je bent sterker dan je denkt: je staat voor die moeilijke periode en je gaat erdóór. Christopher heeft mij toen enorm goed opgevangen.”