N-VA-fractielid Peter De Roover zet Franstaligen onder druk over delicaat onderwerp: “Niet meer dan logisch dat ze dit aanvaarden”

bron: De Ochtend
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Aan Franstalige kant van de taalgrens lijkt men nu toch een opening te maken voor de federale regeringsonderhandelingen met N-VA. Al blijft N-VA-fractielid Peter De Roover wel voorzichtig.

“Het zal moeten blijken of het niet om schijnmanoeuvres gaat”, bedenkt Peter De Roover (N-VA) zich in ‘De Ochtend’ op Radio 1. “De contacten die er geweest zijn, moeten we nu intensifiëren. Als we het niet eens zijn met elkaar, moet dat op zijn minst toch uitgesproken worden en blijken uit de gevoerde gesprekken.”

Jean-Claude Marcourt (PS) zei dat van een staatshervorming geen sprake kan zijn, maar dat er wel anders gedacht worden langs beide kanten van de grens en dat daar oplossingen gevonden voor moeten worden.

Confederalisme
Met andere woorden, geen confederalisme. “Marcourt zal die term ook zeker niet gebruiken, want die is aangebrand omdat wij die gelanceerd hebben. Maar je kan de ogen niet blijven sluiten voor de realiteit. En dat is geen realiteit die door de N-VA is uitgevonden, maar wel de realiteit van de getallen." 

Maar dat confederalisme is wel iets wat N-VA heel graag wil. “Dat accepteren is niet meer dan logisch. De anderen hebben het daar wel moeilijk mee. Zodra ze dat aanvaarden, moeten we wel fundamentele stappen zetten."