Politicoloog waarschuwt N-VA voor PS: “Dit zijn ze van plan en daar ga je serieus voor afgestraft worden”

bron: De Tijd
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Het heeft er alle schijn van dat er binnenkort onderhandelingen komen tussen N-VA en PS over een federale regering. Er moet immers dringend een begroting worden opgemaakt.

Politicoloog Bart Maddens waarschuwt N-Va voor die onderhandelingen met PS. Hij denkt in ‘De Tijd’ te weten wat men bij de PS van plan is.

“Het ‘redelijke’ voorstel dat aan de N-VA aangeboden zal worden is een grote institutionele conferentie. De kans dat de Vlaams-nationalisten in die val trappen is klein. Zonder politieke druk op de ketel zijn zulke hoogmissen niet meer dan vrijblijvend gepalaver. Bovendien zal er geen bijzondere meerderheid zijn voor een grote of kleine staatshervorming.”

“En een belofte in 2024 de hele grondwet voor herziening vatbaar te verklaren? We weten hoe zwaar die belofte weegt. Het volstaat dat er een politiek incident is in de aanloop naar 2024 en de grondwetsherziening ligt aan diggelen.”

“Anders gezegd: in ruil voor een linkser beleid met de PS zou de N-VA niet meer krijgen dan een communautaire kat in een zak. Dan wenkt in 2024 de kiesdrempel."