Koen Geens doet ferme uitspraak over ontsnapte IS-strijders: "Het is onze plicht om dit te doen"

bron: TerZake
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Koen Geens, minister van Justitie, had het in Terzake over de Belgische IS-strijders die eerder vandaag ontsnapt zijn uit een Koerdische gevangenis in het Noorden van Syrië.

Koen Geens zegt zelf dat er geen reden is tot paniek: "Uit elke gevangenis ontsnappen mensen". De minister voegt hieraan toe dat de mogelijkheid bestaat dat de IS-strijders nog onder invloed zijn van het IS-gedachtegoed.

"Het is vrij onwaarschijnlijk dat de twee IS-strijders op eigen houtje Europa kunnen binnenkomen. De Turkse grens is gesloten, via Jordanië is het onmogelijk en het lijkt me sterk dat ze in Irak wel welkom zijn", aldus de minister.

Op de vraag of België de situatie onder controle heeft kan de minister niet met zekerheid zeggen. "We hebben wel bronnen zoals onze militaire inlichtingendienst en de NATO die ons een goed kader geven", zegt Geens geruststellend. 

Toch is de situatie ernstig. "Wij hebben de plicht om niet te panikeren. Het is niet de kwaadste zaak dat de Koerden nu samen met de Syriërs en de Russen die kampen nu zullen bewaken", aldus Koen Geens in Terzake.