Koen Geens lanceert opvallend idee tegen racisme: "Quota voor allochtonen, bij politie en elders"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
Als het van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) afhangt, worden er quota ingevoerd voor mensen van allochtone origine, bijvoorbeeld bij de politie.

Geens werd in 'De Zevende Dag' naar aanleiding van de dood van George Floyd en de vele protesten gevraagd in welke mate onze samenleving doordrongen is van racisme. "Ik denk dat het in de mens zit. En dat angst en haat heel dicht bij elkaar liggen. Het is de angst voor het andere die mensen bang maakt, en heel vaak hatelijk maakt", antwoordde hij.

"Als je kijkt naar de evolutie die we gemaakt hebben met betrekking tot de emancipatie van de vrouw - vrouwen kunnen pas stemmen sinds 1948 - dan is het duidelijk dat we ook op vlak van racisme een enorme vooruitgang kunnen maken. Maar die loopt over dezelfde sporen: dat zit in de eerste plaats in de opvoeding en in de tweede plaats in het durven doordrijven van een aantal zaken."

Quota

"Ik spreek niet namens mijn partij, maar ik ben persoonlijk altijd een voorstander geweest van quota. Heeft dat in de VS de wereld veranderd? Neen, maar Barack Obama is wel president geworden, en Hillary Clinton bijna. In de politiek hebben wij op een bepaalde manier quota toegepast. We hebben bijzonder veel vrouwelijke ministers. Heeft dat de politiek minder goed gemaakt? Nee, het heeft de politiek veel beter gemaakt. De kwaliteit van de dames in de politiek heeft ontzettend veel bijgebracht."

"Als ik rondkijk in een universiteit, en ik kijk naar de gekleurdheid van het auditorium, dan is dat een ontgoocheling. In de veiligheidsberoepen en binnen justitie en veel andere beroepen is dat ook zo", besloot Geens.