‘Belgische jihadisten sluiten zich steeds meer aan bij beweging die nog extremer is dan IS’

door: PMN
Er is een rapport dat waarschuwt voor een afsplitsing van IS, die nog strikter in de leer is. De Hazimi-beweging is zeer klein maar steeds meer Belgische jihadisten sluiten er zich bij aan.

Een rapport van het Nederlandse onderzoeksbureau NTA stelt dat de Hazimi-beweging terrein wint in Nederland. De Hazimi's zijn volgelingen van Ahmad Ibn 'Umar al-Hazimi, een prediker die vastzit in Saudi-Arabië sinds 2015. Dat meldt De Morgen.

De beweging hanteert het gewelddadig salafisme en ze zijn nog extremer dan IS. De Hazimi stellen dat iemand afvallig kan worden verklaard, ook al weet hij niet eens dat hij een regel van de radicaal-islamitische leer heeft geschonden. En ook wie met zo’n persoon omgaat is een afvallige. Afvalligen en ongelovigen moeten altijd gedood worden.

Door de ineenstorting van het kalifaat is Hazimi terug populairder geworden. Het rapport van NTA werd eerder ook al aan de Belgische veiligheidsdiensten bezorgd. De grootte van de groepering in België of onder Belgische jihadisten is onduidelijk.

Enkele experts zien in Hazimi de opvolger voor IS, maar anderen wijzen erop dat de ketting-takfir contraproductief kan uitdraaien voor een organisatie die wil groeien.

Tags hazimi is