Gestalkte vrouw geschokt van antwoord politie: “Ik stond daar nochtans met sms-berichten en dreigbrieven”

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
De West-Vlaams Jill Himpe (36) werd maandenlang gestalkt door haar ex-man en uiteindelijk ook door hem om het leven gebracht. Stalking komt in ons land vaker voor dan je denkt. Elke dag worden er zo’n 60 nieuwe dossiers geopend.

Jill Himpe is lang niet het enige slachtoffer. Ook Julia, fictieve naam, kan er van meespreken. Ze werd twee maanden onophoudelijk gestalkt. “Overal daagde hij op. Ik kreeg constant sms'en en dreigbrieven. Hij reed om zeven uur door mijn straat en begon luid te toeteren, tot de buren de politie belden. Ik vond een dode muis voor de deur”, verklaart ze in Het Nieuwsblad.

Op een zaterdag liep het helemaal uit de hand. “Hij had thuis al uitgemaakt dat hij mij zou vermoorden, en hij had een afscheidsbrief geschreven voor zijn kinderen. Toen hij het café binnenstapte, wilde ik hem buiten zetten, omdat er een privéfeest was. Maar voor ik iets kon zeggen, trok hij een groot mes uit zijn mouw en stak mij in de borst.”

Julia overleefde het en de dader werd veroordeeld tot een celstraf van 18 jaar. “Tientallen keren was ik bij de politie een klacht gaan indienen wegens stalking, maar ze namen dat niet ­serieus. Zolang hij u fysiek niets aandoet, kunnen we niet ingrijpen, klonk het. 

“Ze hadden hem kunnen vervolgen voor stalking. Ik hoor nu voorstellen om slachtoffers een alarmknop te geven. Dan is het op zijn minst een prioriteit. Mevrouw, blaffende honden bijten niet, zeiden ze mij. Dat was drie dagen voor hij met een mes op me afstapte.”

Tags stalking