Broer van Bart De Wever maakt zich grote zorgen na brand in asielcentrum Bilzen: “Straffeloosheid heeft dit alarmerend gevolg”

bron: Knack
door: PMN
Afbeelding bron: TV-Limburg
In de nacht van Wapenstilstand werd het asielcentrum in Bilzen in brand gestoken. Sommige omstaanders stonden zelf te juichen.

Bruno De Wever, de broer van N-VA-voorzitter Bart De Wever, maakt zich grote zorgen in Knack. “Als zulke dingen gebeuren en de rechtsstaat treedt níét op, dan pas faalt het beleid. Het enige zinvolle antwoord op de brand in Bilzen, is dat men de schuldigen opspoort en straft.”

“Brandstichting is een zwaar vergrijp in ons strafrecht. De zaken ontsporen pas als de rechtsstaat niet meer in staat is om op te treden en een of andere bende straffeloos een vluchtelingencentrum of een synagoge in brand kan steken, zoals in Antwerpen in de jaren veertig is gebeurd.”

"Het begint altijd met woorden. Dat neemt niet weg dat in een “democratie mensen mógen zeggen dat ze tegen migratie zijn en dat we al genoeg vluchtelingen hebben. Dat is niet mijn standpunt, maar het is wel een legitieme mening.”

“En je mag er niet om gecriminaliseerd worden. Het wordt pas misdadig als je de individuele migrant of vluchteling begint te viseren. Dan kom je in een grauwe zone, zeker wanneer men met allerlei dubbelzinnige redeneringen geweld begint te legitimeren. Dat is aanzetten tot geweld en dat moet bestraft worden. Tegen partijen en figuren die andere mensen echt kwaad willen berokkenen, moet de rechtsstaat keihard optreden.”