Brusselse vzw schrapt Zwarte Piet en stelt zijn opvallende opvolger voor: “Een nieuwe Sinterklaas”

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Vrijdag komt Sinterklaas langs. Naar aanleiding van die gebeurtenis stelde de Brusselse vzw Belgik Mojaïk de opvolger van Zwarte Piet voor in het Afrikamuseum.

Als het van de vzw afhangt spreken we voortaan niet meer over Zwarte Piet, maar wel over Sint Maurice. Onze Sinterklaas stampt af van een bisschop in het huidige Turkije. Dat is bij Sint Maurice wel even anders, schrijft Het Nieuwsblad.

Sint Maurice is de nieuwe “zwarte” Sint gebaseerd op de heilige Mauritius, een Egyptenaar die diende in een Romeins legioen maar weigerde medechristenen te doden en dat met de dood bekocht. Vandaag is hij herboren als een goed­geluimde kindervriend, getooid in een imposante hoed, een goudgele mantel en met een verfijnde puntbaard.

Apollinaire Djouomou, de vertolker van Sint Maurice, weet dat het niet makkelijk zal worden om Zwarte Piet te ‘verdrijven’. “Ik geloof niet dat de brede bevolking Sint Maurice snel zal aanvaarden als de vervanger van Zwarte Piet, maar er is niets mis met het aanbieden van een alternatief”, zegt hij.