In Roeselare zijn honderden mensen foutief beboet door blunder van politie: “Gaan al die bekeuringen niet verscheuren”

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Op de Diksmuidsesteenweg in Roeselare heeft een flitscamera op twee weken tijd zo’n 600 mensen foutief beboet. Het kan nog een hele tijd duren vooraleer ze hun geld terugkrijgen.

Een agent had de flitscamera ingesteld op 50 terwijl je op de Diksmuidsesteenweg 70 kilometer per uur mag rijden. De camera flitste de ene ‘overtreder’ na de andere. In totaal werden er zo’n 600 mensen beboet in twee weken tijd.

“We dachten al dat er iets niet klopte. Zoveel boetes”, luidt het bij de politie in Het Nieuwsblad. “Maar onze frank viel pas toen op Facebook iemand klaagde.” Het probleem is ook dat een pak mensen hun boete al betaald hebben.

En men gaat niet alle bekeuringen verscheuren. “Voor 258 bekeuringen gaat het wel. Maar de rest, zo'n 340 foto's, is al doorgestuurd naar het verwerkingscentrum. Dat gaat via een automatisch systeem. We kunnen daar niks aan aanpassen.”

Als de mensen hun geld nog terugwillen, zullen ze zelf actie moeten ondernemen. “Hebt u niet betaald, dan kan u snel uw boete betwisten op ­verkeersboetes.be. Men zal dan verhaal halen bij ons en wij zullen dat toelichting geven. De zaak wordt dan geseponeerd”, zegt de woordvoerder.

De FOD Justitie stelt intussen iedereen gerust. We zullen zelf de foute boetes filteren en seponeren. De mensen die betaald hebben, zullen hun geld teruggestort krijgen”, zegt Eduard Landtsheere, woord­voerder van Justitie. Maar binnen welke termijn dat zal zijn, kon hij niet kwijt.