VRT-journalist Bart Verhulst ziet nog een andere mogelijkheid: “Paars-geel of paars-groen niet noodzakelijk, dit kan ook nog”

door: PMN
Afbeelding bron: VRT
Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) zijn door koning Filip tot informateur benoemd. Zij moeten alle mogelijke pistes onderzoeken dit kunnen leiden tot een nieuwe federale regering.

Joachim Coens en Georges-Louis Bouchez zijn twee onverwachte namen. “De hele dag circuleerden er drie namen: Bart De Wever (N-VA), Koen Geens (CD&V) en Patrick Dewael. Het is uiteindelijk een duo geworden", legt journalist Bart Verhulst uit in Ter Zake.

“De koning bevond zich in een politiek mijnenveld. De partijvoorzitters waren het er niet over eens hoe het nu verder moet. Dan is het altijd gevaarlijk voor de koning om een besluit te nemen. Dan bestaat de kans dat hij partijdig is. Hij heeft gekozen voor twee partijen die het meest in het midden staan.”

"Je kan ook nog de piste van een Zweedse coalitie onderzoeken"
“Blijkbaar had CD&V geen zin om het alleen te doen. Daarom is er Bouchez bijgekomen. Beiden willen een paars-gele regering onderzoeken, maar schieten ook paars-groen niet af. Ik vraag me wel af waarom Geens niet is aangesteld. Ik zou wel willen wat daar bij CD&V intern gezegd over is.”

Als paars-groen niet lukt en paars-geel lukt ook niet, dan is vervolgens journalist Bart Verhulst nog een derde mogelijkheid. “Een mogelijk die tot nu toe geen aandacht kreeg is Zweeds uitbreiden. Dan krijg je een regering met N-VA, CD&V, Open VLD, CDH."