Klimaat kan Vlaanderen een flinke duit kosten in 2020

bron: De Tijd
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Vlaanderen dreigt een rekening van honderden miljoenen euro's te moeten betalen. Dat komt omdat we de klimaatdoelstellingen tegen einde 2020 niet gaan halen.

De Vlaamse regering heeft nog maar net haar klimaatplan voorgesteld met doelen die tegen 2030 bereikt moeten worden. Maar er zijn ook doelstellingen die tegen einde 2020 gehaald moeten worden, en daar wringt het schoentje.

In totaal zouden de boetes en CO2-compensaties voor Vlaanderen kunnen oplopen tot een bedrag van maar liefst 433 miljoen euro. Dat blijkt uit cijfers van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV). 318 miljoen zou gaan naar het aankopen van uitstootrechten in het buitenland, terwijl de Europese Commissie een boete van 73 miljoen kan opleggen voor het niet halen van de doelstellingen.

Boete vermijden

Volgens de SERV zal het mogelijk zelfs niet bij 433 miljoen blijven. "Sommige kosten keren jaarlijks terug zolang we de doelen niet halen", klinkt het in De Tijd. 

Er is echter nog hoop: indien Vlaanderen volgend jaar voor 42 miljoen euro uitstootrechten in het buitenland koopt, kan de boete van Europa vermeden worden.

Tags klimaat boete