Begin maar te watertanden: Foie gras wordt op deze manier terug oké

bron: De Tijd
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Over vijf jaar eten we mogelijk foie gras die in een laboratium ontwikkeld is. Goed nieuws, want nu hangt er een nare bijsmaak van dierenleed aan de lekkernij.

Voor het eerst gaan Belgen proberen om vlees te kweken in een labo. Dirk von Heinrichshorst (geboren als Dirk Standaert, maar hij wil genoemd worden naar het kasteel waarin hij woont) krijgt hierbij de steun van de Vlaamse overheid (3,6 miljoen euro) en hulp van Frederic Lluis van het Stamcel-instituut.

Lluis, die al menselijke levercellen kan produceren, gaat onderzoeken of hij stamcellen van eenden kan omvormen tot levercellen. Daarna zullen de cellen vetgemest moeten worden, om de typische smaak van foie gras te bekomen. Ook zullen de cellen miljoenen keren vermenigvuldigd moeten worden om ze om te vormen tot een stukje foie gras.

Van varkens tot garnalen

"Binnen vijf jaar willen we met ons bedrijf Peace of Meat een eerste product in de winkelrekken hebben. We willen voor kweekvlees een top-vijfspeler in Europa worden", zegt von Heinrichshorst in De Tijd. "We denken dat met deze technieken op termijn ook vlees van kippen, varkens, runderen, vissen en garnalen kunnen kweken."