Ben Weyts windt zich op: "Achterhaalde praktijken, stop ermee"

door: STS
Ben Weyts
Afbeelding bron: Photonews

Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) is tevreden dat de pelsdierkwekerijen in Vlaanderen aan het verdwijnen zijn.

11 van de 16 pelsdierkwekerijen én de ene foie grasproducent in Vlaanderen hebben een aanvraag tot stopzetting ingediend. Vanaf deze maand wordt de schadevergoeding voor de vijf overblijvende pelsdierkwekerijen gevoelig verlaagd. Eind 2023 moeten alle deuren sowieso dicht.

"Dieren louter voor hun pels of het gebruik van dwangvoeding doden, zijn achterhaalde praktijken", vindt Weyts. Hij lag aan de basis van het uitdoofscenario voor de pelsdierkweek en de foie grasproductie waarbij dwangvoeding gebruikt wordt.

Schadevergoeding

Niet zo lang geleden werden er elk jaar nog meer dan 200.000 pelsdieren gedood in Vlaamse pelsdierkwekerijen, Uiterlijk eind 2023 moeten alle betrokken bedrijven onherroepelijk alle activiteiten stopzetten. Er wordt een schadevergoeding voorzien voor de bedrijven, maar die vermindert wel naarmate de uitbaters proberen om toch nog zo lang mogelijk open te blijven.

"Ik roep hen op: stop liever vandaag dan morgen. Het is voor jullie financieel beter en het is vooral beter voor de dieren."