Experts zijn er niet gerust in: "Als dat gebeurt, zitten we een week zonder stroom"

bron: De Tijd
door: Redactie
Afbeelding bron: Pixabay
Cybercriminaliteit zit in de lift en de voortdurende strijd tussen hackers en beveiligers neemt steeds grotere proporties aan. In het ergste geval mogen we ons zelfs verwachten aan een echte cyberoorlog, waarschuwen experts.

Hackers opereren steeds professioneler en op grotere schaal. In dit digitale tijdperk spelen ze een voortdurend kat-en-muisspel met security. Maar hackers zijn niet enkel criminelen die vanachter hun computer mensen of bedrijven proberen op te lichten of af te persen.

Regeringen zijn namelijk ook actief in het wereldje. Zo installeert China spyware op de smartphones van iedereen die de streek van de Oeigoeren bezoekt. Amerika voerde dit jaar vergeldingsacties uit op het Russische energienetwerk. En in India werd het computernetwerk van een kerncentrale gehackt, vermoedelijk door Noord-Korea.

Kans op ernstig incident in 2020

Bart Preneel, beveiligingsexpert van de KU Leuven, waarschuwt dat een totale cyberoorlog dichterbij komt. "De kans bestaat dat we in 2020 eens een ernstig incident meemaken, waarbij miljoenen mensen meer dan een week zonder stroom zitten", zegt Preneel in De Tijd.