Maggie De Block kondigt maatregelen aan na onrustwekkende cijfers over illegalen

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
Amper één op de vijf asielzoekers die België moet verlaten, weigert dit uit vrije wil te doen en blijft in ons land. Bevoegd minister Maggie De Block kondigt maatregelen aan.

Vier op de vijf personen keert niet terug na een uitwijzing en blijft illegaal in België. Vorig jaar ging het om ongeveer 26.000 personen.

"Het is duidelijk dat de mensen het bevel om ons grondgebeid te verlaten vaak naast zich neerleggen. We zien dat ook in andere landen. Wij vragen vrijwillig terug te keren, maar dat doen ze dus duidelijk niet", stelt minister De Block vast in gesprek met Radio1.

"Mijn devies is altijd vrijwillig als het kan en gedwongen als het moet. Wij zullen dus meer gedwongen terugkeer moeten organiseren. Bij een gedwongen terugkeer moeten wij mensen eerst in gesloten centra zetten, dus die capaciteit moet verhoogd worden. Er moeten meer gesloten centra komen."

Maggie De Block kondigt extra plaatsen in gesloten centra aan

"Er zijn beslissingen voor 446 plaatsen die nog moeten uitgevoerd worden en we zouden daar nog een aantal plaatsen bij maken. "We moeten ook goede relaties hebben met de landen naar waar deze mensen moeten terugkeren. Ook daar moeten we aan werken."

"Als mensen denken dat ze kans hebben om het bevel naast zich neer te leggen gaan ze geneigd zijn om te blijven en in de illegaliteit verdwijnen. Wij willen dat de wet wordt toegepast."