Gentse imam stond op zwarte lijst VS: "Mocht niet over Amerika vliegen"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
De Gentse imam Khalid Benhaddou mag nu toch over en naar de Verenigde Staten vliegen. Dat werd hem eerder resoluut verboden.

Khalid Benhaddou wilde vorige week naar Mexico vliegen, maar kreeg bij het inchecken op de luchthaven van Zaventem te horen dat hij niet aan boord van het vliegtuig mocht gaan. Zijn naam stond op een lijst van de Verenigde Staten, waardoor hij niet over hun luchtruim mocht vliegen.

Zijn naam dook in 2012 op tussen die van mogelijke Sharia4Belgium-sympathisanten, maar die informatie bleek al snel niet te kloppen. Meer zelfs: "Hij is een gerespecteerde stem in het debat over deradicalisering", schrijft De Tijd. Maar de foutieve informatie belandde wel bij de Amerikaanse veiligheidsdiensten.

Amerikaanse ambassade

Intussen heeft de Amerikaanse ambassade in ons land de naam van Benhaddou van de lijst geschrapt, waardoor hij vrij over (en naar) de VS mag vliegen.

"Voor mij is het incident gesloten, maar ik hoop dat het een maatschappelijk debat teweegbrengt. Ik kreeg de voorbije dagen meerdere berichten van personen die hetzelfde hebben meegemaakt", zegt Benhaddou in De Tijd.