Maggie De Block verplicht Koksijde om 300 asielzoekers op te vangen, maar er is daar een groot probleem met de veiligheid

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Eind deze maand of ten laatste begin volgende maand is het zover. Dan trekken er zo’n 300 asielzoekers naar Koksijde. Ze zullen er verblijven op de luchtmachtbasis.

Burgemeester Marc Vanden Bussche (LB) staat niet te springen om 300 asielzoekers op te vangen in zijn gemeente. Hij zat gisteravond rond tafel met minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD).

Gisteravond zat de burgemeester samen met Maggie De Block (Open VLD). “We tonen ons van goede wil en gaan in op de vraag om tot eind juni 300 asielzoekers op te vangen op de basis”, reageert Marc Vanden Bussche in Het Laatste Nieuws. “Eind januari of begin februari komen die mensen aan. Ze zullen logeren op dezelfde locatie als drie jaar geleden. Ook toen verbleven ongeveer 300 asielzoekers op de basis.’

“We blijven erbij dat zo’n groot aantal te veel is voor één gemeente. Een spreiding blijft een veel betere oplossing. We stelden voor om de lokale opvanginitiatieven van vroeger opnieuw te activeren maar dat was volgens de minister op korte termijn niet haalbaar. Daarom doen we water bij de wijn.” 

"Ondanks het personeelstekort bij de politie proberen we het veilig houden"

“In plaats van de voorgestelde 400 tot eind dit jaar, zijn het er nu 300 tot eind juni. Tegen het zomerseizoen is onze ploeg van de lokale politie weer ten volle paraat. Die mensen zullen de komende maanden op hun tandvlees zitten maar het kan blijkbaar niet anders. Vlaams minister van Integratie Bart Somers zal ons steunen. En van de federale politie kregen we de belofte dat ze zullen helpen monitoren."

"We doen er alles aan om het veilig te houden door kort op de bal te spelen ondanks het personeelstekort waarmee onze politie nu al te kampen heeft. De komst van de asielzoekers dwarsbomen onze plannen niet om een deel van de luchtmachtbasis aan te kopen en om te vormen voor onder meer technische loodsen. Dat dossier blijven we verder voorbereiden. Fedasil zal de lokalen nu gebruiksklaar maken."