Yves Leterme zet Jan Jambon op zijn plaats: “Zoiets moet hij niet zeggen over het Vlaams Belang”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Yves Leterme vindt dat minister-president Jan Jambon bepaalde uitspraken beter niet had gedaan. De uitspraken gingen over het Vlaams Belang.

Yves Leterme vindt dat minister-president Jan Jambon bepaalde uitspraken beter niet had gedaan. De uitspraken gingen over het Vlaams Belang.

Jan Jambon (N-VA) zei dat hij vindt dat het Vlaams Belang vroeg of laat moet worden opgenomen in de Vlaamse regering. “Hij vertolkt met die uitspraken vooral wat er in zijn partij leeft”, reageert Yves Leterme (CD&V) in Knack. “Dat is niet zijn rol als minister-president.”

“Hij zou moeten spreken als Vlaams regeringsleider en dus meer afstand nemen van N-VA. Voor zijn partij is het minister-presidentschap van Vlaanderen toch het belangrijkste ambt van het land? Dat Jambon dan begint met meer inhoud te geven aan zijn functie.”

"Het is niet de bedoeling dat Jambon gaat vertolken wat er in zijn partij leeft"

“Ik hoop dat het hem de komende maanden lukt. Toen ik na onze verkiezingsoverwinning in 2004 minister-president werd, vormde ik een nieuwe Vlaamse regering met twee verliezende partijen, de VLD en de SP.A. Als regeringsleider stel je je dan toch bescheiden op en hou je rekening met de partners die verloren hebben.”

“Je gaat ze zeker niet in een positie duwen waarin ze het nog moeilijker krijgen. Het optreden van Jan Jambon is dus voor verbetering vatbaar.”