Drastische maatregelen voor coronavirus: Reeds 4000 besmettingen en drastische maatregelen voor 11 miljoen mensen

door: MRO
Het coronavirus houdt de wereld in de ban. Terwijl het aantal mensen dat besmet is in snel tempo toeneemt, worden er drastische maatregelen genomen en is de Wereldgezondheidsorganisatie bijzonder waakzaam.

Terwijl er op dit moment 17 mensen zijn overleden aan de gevolgen van het virus wordt het aantal besmettingen op 500 geschat, maar dat zou een zware onderschatting zijn. Berekeningen van wetenschappers van het MRC Centre for Global Infectious Disease Analysis  in Londen suggereren echter dat er 4.000 mensen besmet zijn.

Intussen gaat de Chinese stad Wuhan over tot drastische maatregelen. De stad, die ongeveer evenveel inwoners telt als heel België, legt treinen en luchthavens stil voor passagiers die Wuhan willen verlaten. Daarnaast wordt aan alle inwoners gevraagd de stad niet te verlaten en plaatsen met veel volk te vermijden. Allemaal maatregelen die de verdere verspreiding van het coronavirus moeten tegengaan.

Wereldwijde noodsituatie?

Intussen is ook de Wereldgezondheidsorganisatie zeer waakzaam. Tedros Ghebreyesus, de directeur-generaal, zei dat het een zeer sterke maatregel was die niet alleen de uitbraak onder controle zou houden, maar ook de internationale verspreiding tot een minimum zou beperken.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft na een dag van discussie nog niet besloten of er een wereldwijde noodsituatie over het virus moet worden uitgeroepen. De besprekingen zullen donderdag worden voortgezet.