Christophe Deborsu maakt zich boos op Vlamingen: “Jullie hebben dan 49%, wat is het probleem?”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Christophe Deborsu maakt zich boos op de Vlamingen. Al denkt hij wil dat Vlamingen en Franstaligen hetzelfde willen.

“Vlamingen en Frans­taligen willen eigenlijk hetzelfde: snel een federale regering”, zegt Christophe Deborsu in Het Nieuwsblad. Maar daar houden ook alle gelijkenissen op. “Het kwetst te horen dat wij de Vlamingen niet zouden begrijpen.” 

In Franstalig België begrijpt men CD&V niet meer. “Ze blijven maar een regering met N-VA eisen”, gaat Deborsu verder. “Dat is niet te begrijpen want het is tegen hun eigen belangen. Toen CD&V in de regering-Di Rupo zat, won ze de verkiezingen. Met de Zweedse regering én N-VA erbij donderde ze naar 15 procent. Bovendien is het duidelijk dat een regering met PS en N-VA linkser zal zijn dan Vivaldi, omdat PS daar meer zal moeten toegeven aan Open VLD. En nog een argument: als er verkiezingen komen, hebben de Vlamingen meer te verliezen. De Franstaligen vragen zich dan ook af wanneer de 'redelijke' vleugel rond Koen Geens het zal halen van de flaminganten bij CD&V.”

De Franstaligen zitten duidelijk niet te wachten op een regering met N-VA. “Geen ­enkele Franstalige wil N-VA. Omdat een PS- N-VA-regering niet functioneert. En Vivaldi wel. Geen meerderheid in de Vlaamse taalgroep? In stemmen vertegenwoordigt die 49 procent van de Vlamingen. Wat is dan het probleem?"