Verrassende uitspraak over migranten die Europa willen binnen dringen

door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
De Spaanse overheid mag migranten zonder procedure terug de grens overzetten. Met dat arrest zet het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) druk op een belangrijke pijler in het internationaal recht.

Een Malinees en een Ivoriaan werden door de Spaanse politie terug de grens overgezet nadat ze de Spaanse enclave Melilla in Marokka hadden proberen binnen te dringen door over de hekken te kruipen. Ze vonden dat hun mensenrechten geschonden werden maar krijgen nu ongelijk van het EHRM.

In Europa hebben migranten nochtans recht op een juridische procedure om te beoordelen of ze mogen blijven of niet. De lidstaat moet bovendien volgens het internationaal recht zeker zijn dat ze de asielaanvragers niet terug stuurt naar een plek waar ze hun leven of foltering riskeren.

“De verzoekers hebben geen gebruik hebben gemaakt van de legale, officiële procedures om toegang tot Spanje te krijgen”, vindt het EHRM. “Daarom is hun situatie een gevolg van hun eigen gedrag.” Het Hof wijst onder meer op een asielloket en een consulaat waar ze konden aankloppen.

Volgens mensenrechtenexperts zet het EHRM de deur op een kier voor pushbacks. Daarbij duwt de Spaanse politie migranten zonder pardon de grens weer over. Volgens het internationaal recht zijn die acties illegaal.