VAR maakt het zichzelf weer moeilijk: verdiende Racing Genk een strafschop?

door: BVDO
Na een contact in de zestien tussen Ito en Seck claimde Racing Genk in de inhaalwedstrijd tegen Royal Antwerp FC. Tim Pots legt in Het Laatste Nieuws uit waarom de VAR het bij het juiste eind had.

De VAR blijft voor emoties zorgen. Donderdagavond was het Racing Genk dat moord en brand schreeuwde voor een fout op Ito. Bij Het Laatste Nieuws probeerde huisref Tim Pots de brokken te lijmen, want niemand gelooft de scheidsrechters en de VAR nog.

“Ito laat zich niet vallen, hij wordt onderuitgeduwd. Een speler in dergelijke positie heeft er ook geen belang bij om zich te laten vallen. Desondanks treft de scheidsrechter en de VAR geen schuld. De interne instructie is immers om zo weinig mogelijk tussen te komen.”

Een opmerkelijke uitleg van Pots. Met deze uitspraak maakt hij duidelijk dat iedereen de VAR niet begrijpt, omdat mensen niet weten hoe de VAR dergelijke situaties beoordeelt. “Naar buiten toe is dat nog onvoldoende verspreid. Dat maakt de VAR kwetsbaar. Bij duwfouten ligt de lat dermate hoog dat ik me afvraag of we nog wel eens een tussenkomst gaan zien voor duwen of trekken.”

Trainer Hannes Wolf van Racing Genk vindt dat hij recht had op een strafschop. “Ik vond het geen fiftyfifty bal. Het was eerder 85 procent strafschop en 15 procent geen strafschop voor mij”.