Kijk ‘s avonds niet meer op je smartphone: “Schadelijker dan tv kijken”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Het is verleidelijk om ‘s avonds nog op wat dingen te doen op je smartphone. Dat blijkt echter niet zo’n goed idee te zijn, en al zeker niet vlak voor je gaat slapen.

De Nederlandse chronobioloog Bert van der Horst van het Erasmus MC legt bij AD uit waarom dit zo is. “Die schermen geven licht en hebben een slechte invloed op onze slaap. Helemaal de mobiele telefoons, omdat we die dicht bij onze ogen houden’’, zegt hij. “Ze verstoren onze biologische klok.’’

Die biologische klok zorgt dat er aantal processen in ons lichaam volgens een 24-uurritme verlopen. Het laat weten wanneer we moeten gaan slapen omdat we moe zijn en wanneer we wakker moeten worden. “Het probleem is dat je biologische klok er niet precies 24 uur over doet. Bij de meeste mensen bijvoorbeeld iets langer.”

Biologische klok in de war
Om te voorkomen dat je biologische klok in de war geraakt, is licht belangrijk. Het licht valt op ons netvlies en zorgt voor een signaal naar onze hersenen toe. Die zorgen voor een reset van je biologische klok. En als je dan ‘s avonds naar het scherm van je mobiele telefoon kijkt, raakt alles in de war. 

Je biologische klok gaat zo denken dat het nog dag is. “Daardoor is het lastiger om in slaap te vallen en slaap je waarschijnlijk korter dan gepland. Het licht als je naar tv kijkt is minder intens en je tv staat ook op een verdere afstand. De telefoon hou je dichterbij en heeft een veel groter effect."