Politici reageren na racistische moorden in Hanau: "Nadenken over de gevolgen van voortdurende haatspraak"

door: MRO
Afbeelding bron: Twitter
De schietpartij in het Duitse Hanau zorgt voor een golf aan reacties. Politici van alle kleuren veroordelen deze daad van extreemrechts terrorisme.

In totaal lieten 11 mensen het leven bij de schietpartijen, onder wie de dader zelf en zijn moeder. Hij richtte het bloedbad aan uit racistische motieven.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel noemde racisme een gif. "Haat is een gif. Racisme is een gif. Dat gif is de schuld van veel te veel misdrijven." Wouter Beke (CD&V) sluit zich daar volledig bij aan.

Bart Somers (Open Vld) noemt deze moorden 'een aanval op onze samenleving. "Elke mens telt. Elk mensenleven is uniek en onvervangbaar. De brutale moorden in Hanau zijn een aanval op elk van ons. Op onze samenleving, onze beschaving, op waar we voor staan. Mijn diepste medeleven aan alle nabestaanden."

Peter Mertens, voorzitter van PVDA, benadrukt dat racisme tot moord leidt. "Alweer een extreemrechtse aanslag in Duitsland. Een man schiet 11 mensen dood in een shisha-bar en een café, uit racistisch motief. Mijn deelneming met de slachtoffers en hun dierbaren. Racisme is een misdaad. Racisme leidt tot moord."

Sammy Mahdi (CD&V) ergert zich aan het feit dat de krantenkoppen het neutrale woord schutter gebruikten. "De dader zou een duidelijke afkeer van buitenlanders gehad hebben en opgeroepen hebben om bepaalde bevolkingsgroepen uit te roeien.” Vervang “schutter” door “extreemrechtse terrorist” in de krantenkoppen, denk ik dan."

Groen-voorzitter Meyrem Almaci hoopt dat deze vreselijke misdaad aanzet tot nadenken. "Geschokt door het drama in Hanau. Dit dodelijke geweld moet doen nadenken over de gevolgen van voortdurende polarisering en haatspraak . Alle medeleven aan de familie en naasten van de slachtoffers."

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken drukt op zijn beurt zijn afschuw uit. "Verschrikkelijke droeve gebeurtenis. Medeleven aan nabestaanden. Maar ook: Niets dan afschuw voor maffe extremisten die onschuldige burgers afschieten. Compleet verwerpelijk."