Minister Bart Somers waarschuwt carnavalsvierders in Aalst: “Met die bevolkingsgroep lach je niet”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Vlaams minister van Samenleven Bart Somers (Open Vld) zal Aalst Carnaval dit jaar met een kritisch oog bekijken. Hij wil niet dat er met bepaalde dingen nog gelachen wordt.

Hij doet zijn oproep nadat de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Israel Katz, had gevraagd om het carnaval te verbieden. Bart Somers wil geen verbod op karikaturen. “We leven in een samenleving waar het recht op vrije meningsuiting zeer belangrijk is”, reageert hij in Het Laatste Nieuws.

Maar Somers doet wel een oproep naar Aalsters burgemeester Christophe D'Haese. De minister vindt dat het lokale bestuur - en in het bijzonder de burgemeester - meer inspanningen moet doen om de carnavalisten te overtuigen dat je dit moreel en ethisch niet doet".

Burgemeester D’Haese is daar niet van gediend. Hij vindt Joodse karikaturen wel gebruikt mogen worden tijdens de optocht. "Een beetje censuur bestaat niet", zegt D'Haese, die waarschuwt voor een hellend vlak. "Ik ben geen censuurburgemeester. En ik zal dat nooit worden."