Arbitrage kan niet meer mee met het moderne voetbal

door: BVDO
"De topper tussen Genk en Club Brugge werd ontsierd door ronduit slechte wedstrijdleiding". Dat beweert ex-scheidsrechter Serge Gumienny in Het Belang van Limburg.

De beslissingen van de arbitrage beginnen meer en meer willekeurig aan te voelen. Er lijkt totaal geen lijn te zitten in alle besluiten die worden genomen. En met het kleine verschil dat er tussen de ploegen is, zijn die van doorslaggevend belang voor het resultaat.

Zeker in de openingsfase van heel wat wedstrijden loopt het grondig fout. "De indruk ontstaat dat de refs instructies hebben gekregen om in het begin van een wedstrijd niet te veel met kaarten te zwaaien. Alsof dat helpt. Voor mij is het ronduit onbegrijpelijk", vertelt Serge Gumienny.

Ook de VAR krijgt er duchtig van langs. "Waar ik me ook steeds meer aan erger, is de VAR. Op een bepaald ogenblik was er kritiek dat die te vaak tussenbeide kwam. Nu is de wijzer naar de andere kant doorgeslagen. Nu hoor of zie je de mensen in het busje niet meer. Of ja, toch wel. Ze zijn heel goed in het trekken van lijntjes bij buitenspelgevallen van 2 centimeter en bij het afkeuren van een doelpunt na handspel van een aanvaller. Maar voor de rest..."