Belg getuigt over de noodtoestand in Spanje: 'Politie en leger om mensen binnen te houden'

door: MRO
In België werden donderdagavond door de regering bijzonder strenge maatregelen afgekondigd om het coronavirus in te dijken. In Spanje zijn de maatregelen nog verregaander. De regering heeft er de noodtoestand uitgeroepen en zet het leger in.

Wij legden ons oor te luister bij Peter Claes, zaakvoerder van immokantoor Viperimmo aan de Costa Calida.  Hij omschrijft de situatie als een ‘ghost town’.

“Via Facebook en later via uitzendingen op de tv vernam ik dat ook Murcia onder strenge maatregelen komt te staan”, vertelt Peter Claes aan Redactie24.

“Murcia had tot nu toe niet zo veel besmettingen, maar ik begrijp waarom de regering nu drastisch ingrijpt.  Meer en meer mensen uit Madrid komen naar de kust en in de paasvakantie verwachten we heel veel toeristen. Al deze mensen kunnen op die manier het coronavirus mee naar onze streek brengen en dat wil men absoluut vermijden.”

Heel veel winkelrekken zijn leeg

“De winkels worden leeg gekocht en er wordt gehamsterd. Aardappelen en toiletpapier zijn op en heel wat rekken zijn leeg in de supermarkten. Bars en restaurants zijn volledig dicht tot 31 maart. De winkels waren overvol en de straten verlaten.”

Politie en leger zijn nadrukkelijk aanwezig in het straatbeeld. “De politie patrouilleert door de straten om de mensen erop te wijzen dat ze binnen moeten blijven. De komende dagen zullen agenten en soldaten controleren dat mensen de opgelegde maatregelen naleven.”