Tijdelijk werkloos: is naar de RVA gaan een noodzakelijke verplaatsing?

door: BVDO
Afbeelding bron: Pixabay
Een miljoen Belgen wordt in tijdelijke werkloosheid gestoken. Iedereen wil op tijd zijn centen krijgen en dus willen we allemaal massaal naar de RVA lopen. Maar is dat een noodzakelijke verplaatsing en wat met social distancing?

Tijdelijke werkloosheid is een middel om in tijden van crisis het verlies aan koopkracht tegen te gaan. Bedrijven hoeven de kosten voor het persooneel niet meer te dragen, waardoor er geen ontslagen nodig zijn. Als werknemer krijg je een uitkering van de RVA totdat je kan terugkeren naar de gewone werksituatie.

En elke goede huisvader wil dat ook zo snel mogelijk geregeld zien, zodat we weinig tot geen periode zonder centen zitten. Dus denken we massaal eraan om naar de RVA te stappen, maar mag dat wel in tijden van lockdown en social distancing?

Dat is helemaal niet nodig. Elk bedrijf dat in de problemen komt, kan tijdelijke werkloosheid inroepen voor zijn werknemers. Maar alle aanvragen gebeuren door de werkgever zelf. Als werknemer moet je dus niks ondernemen. Het bedrag van de uitkering bedraagt 70 procent van je brutoloon, met een maximum brutoloon van 2.754,76 euro. Maar omdat de verwerking van alle dossiers veel te lang zal duren krijgt elke werknemer voorlopig 1450 euro als forfait en gebeurt de precieze berekening later.