Maggie De Block zwaar onder vuur: "Na deze pandemie zal ik de oprichting van een parlementaire onderzoekscommissie vragen"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
Uit documenten die PVDA op de kop kon tikken, blijkt dat Minister van Volksgezondheid De Block wel degelijk op de hoogte was van het belang van een strategische reserve mondmaskers. Experten waarschuwden de regering in 2009 (!) al dat de voorraad mondmaskers in ons land “ondermaats” was en dat “besparen op deze uitgaven ethisch onaanvaardbaar was".

Tien jaar lang deden de verschillende regeringen niets. Erger nog: in 2018 besliste minister De Block om 6 miljoen hoogwaardige mondmaskers te vernietigen en niet te vervangen. Enig opzoekingswerk leidt de PVDA tot een aantal officiële documenten waaruit blijkt dat de federale regering in 2006 een strategische reserve van 38 miljoen mondmaskers aanlegt.

“Dat gebeurde op aanraden van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), om ons land voor te bereiden op de mogelijke uitbraak van een grieppandemie. De ademhalingsmaskers die voorbehouden zijn voor het zorgpersoneel hebben echter een maximale levensduur van zo’n vijf jaar en moeten dan ook tijdig vervangen worden."

"Dat gebeurde minstens één keer, in 2009, bij het uitbreken van de Mexicaanse griep. Maar nadien lieten de verschillende regeringen het na om de strategische reserve te vernieuwen”, aldus Sofie Merckx, PVDA-gezondheidsspecialiste en kamerlid.

Achtereenvolgens hebben zowel de regeringen Leterme II (christendemocraten, liberalen, PS), Di Rupo (sociaaldemocraten, liberalen, christendemocraten), Michel I (liberalen, N-VA, CD&V), en Michel II (liberalen, CD&V) het advies van de experten in de wind geslagen en nagelaten een stock aan te leggen van voldoende mondmaskers. “Dat is schuldig verzuim van verschillende regeringen”, zegt Sofie Merckx. “En daar dragen we nu de gevolgen van. Zorgverstrekkers hebben tekort aan hoogwaardige maskers. En contact-beroepen, zoals winkelpersoneel, postbodes, buschauffeurs en poetshulpen, hebben tekort aan gewone mondmaskers.”

De cijfers uit de documenten laten er geen twijfel over bestaan. “Het pandemieplan dat ons land in 2006 uitwerkt, is meer dan duidelijk: we hebben nood aan een strategische reserve van 38 miljoen mondmaskers, waarvan 6 miljoen performante maskers die specifiek voor het zorgpersoneel voorbehouden worden”, aldus PVDA-gezondheidsspecialiste Sofie Merckx.

“Drie jaar later, in 2009, krijgt de federale regering hierover nog een officieel advies binnen met de vraag deze stock nog aanzienlijk uit te breiden. Maar de gevraagde uitbreiding komt er niet. Niet onder Leterme II, niet onder Di Rupo, niet onder Michel I en niet onder Michel II. In het advies van 2009 staat letterlijk: ‘Besparingen op deze uitgaven zijn ethisch onaanvaardbaar’.

"Die besparingen komen wel, en Minister De Block beslist de beschikbare maskers te vernietigen en de strategische reserve niet te vernieuwen. Eenmaal de pandemie achter de rug, zal ik als parlementslid vragen dat er een parlementaire onderzoekscommissie wordt opgericht om dit grondig te onderzoeken”, besluit Sofie Merckx.