“Als premier Wilmès zou uitvallen met corona, moet hij haar taken overnemen”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
In Groot-Brittannië is ook premier Boris Johnson getroffen door het coronavirus. Hij werd zelfs overgebracht naar de spoedafdeling.

Het toont aan dat het coronavirus écht iedereen kan treffen. Het doet ook nadenken over de situatie in België. Wat als premier Sophie Wilmès (MR) zou uitvallen met corona?

“Er is wel een algemene richtlijn: in geval van afwezigheid of verhindering wordt de eerste minister ambtshalve vervangen door een vice-eersteminister, volgens de orde van voorrang”, legt Wilmès haar woordvoerster Elke Pattyn uit in Het Belang van Limburg.

“Dat betekent concreet dat als de premier zou uitvallen, zij vervangen wordt door vicepremier Geens (CD&V). En als hij uitvalt, door vicepremier De Croo (Open Vld), en hij op zijn beurt door vicepremier Clarinval (MR).”

Op Vlaams niveau is er overigens ook zo’n lijst. Daar staan viceminister-presidenten Crevits (CD&V), Somers (Open Vld) en Weyts (N-VA) in lijn om indien nodig over te nemen van minister-president Jan Jambon (N-VA). “Op dit moment is er gelukkig geen enkel probleem”, benadrukt Jambons woordvoerder Olivier Van Raemdonck.