Marc Van Ranst ziet iets mislopen: "Zo dom, ik kan daar een punthoofd van krijgen"

door: STS
Afbeelding bron: VRT
Professor Marc Van Ranst heeft zich opgewonden over de telling van het aantal doden door corona in ons land. Die geeft volgens hem een vertekend beeld.

In België zijn er al meer dan 4.000 doden gevallen door het COVID-19-virus. Elke dag komen er een paar honderd bij en de verwachting is dat deze trieste trend zich nog even zal voortzetten.

Intussen worden er vergelijkingen gemaakt met andere landen. Maar de experts wijzen erop dat die landen anders tellen. Ze tellen de overlijdens in de rusthuizen bijvoorbeeld niet mee. Bovendien wordt zowat élk overlijden in een rusthuis tegenwoordig aan het coronavirus toegeschreven.

Oversterfte

Viroloog Marc Van Ranst kan er zich enorm over opwinden. "Ik krijg daar een punthoofd van. Alsof het een soort internationale competitie is", zei hij in 'De Afspraak'. "Bijna iedereen die momenteel in een woonzorgcentrum sterft - en er sterven elke dag een paar honderd mensen in rusthuizen - komt nu in die statistieken terecht. Ook iemand die bijvoorbeeld aan een hartstilstand sterft. Ik vind dat dom."

"Je moet de oversterfte in elk land vergelijken. Dan staan we op het niveau van elk ander Europees land, en doen we het zelfs nog iets beter", aldus Van Ranst.